Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
30.10.2018.
10:34 > 15:39
Firma Farmalogist, koja sve zdravstvene ustanove u Srbiji snabdeva lekom protiv tromboze fraksiparinom, negirala je navode novosadskog Doma zdravlja da su obustavljene isporuke ovog leka i da ga iz tog razloga ustanova mesecima nema na lageru.
  • Aco

    19.12.2020 23:14
    Nema ovde zivota
    Cudno je ovo sve ove injekcije su ranije u apotekama bile po ceni od oko 300 dinara a danas sam otisao u dom zdravlja odveozao oca da primi posto je teski asmaticar , seceras i bio pozitivan lezao u bolnici mi svi u izolaciji ,u domu zdravlja nema u apotekama nema ali u stvari ima ali po ceni od 700 dinara .Ja kupio 10 injekcija 7000 dinara, Stvarno sramota sta se radi od nas u ovoj zemlji .U svemu ovom je najgore sto sam morao da pozajmim vise od pola novca da ocu ovo kupim a nezivimo mi sami vec imam i staru majku i decu na fakultetu i njima da placam sobu skolarine itd a zivimo u selu bez nekih stalnih prihoda
  • Miroslav

    02.10.2019 08:26
    Neko placa a neko ne
    Molio bi ako neko moze da mi odgovori . Posto sam operisao ahilovu tetivu pre par dana dok je nisam operisao rekli su mi da moram da placam posto nisam operisan a sad posle operacije mi kazu da nisam visokorizican pa moram opet da placam a prepisano mi je da primam 30 dana i koje sad tu lud?.
  • Posmatrac

    16.11.2018 01:21
    Svasta
    @Milica Samo ne znam kakve veze direktorov dzip ima veze sa fraxiparinom? Ako je doslo do prekida nabavke, to je krivica RFZO , svaki od lekara ce bez problema prepisati fraxiparin, zaista ne vidim problem u tome. Poenta je sto leka nema na lageru. Sto znaci da je ili dobavljac ili rfzo uprskao, to nema veze sa ustanovom, garniturom itd.
  • XY

    31.10.2018 07:30
    @nema da nema
    1. To je princip po kom funkcionisu centralne javne nabavke RFZO. Imate izabranog dobavljaca za svaki lek i u obavezi ste da taj lek kupujete samo od tog dobavljaca. U slucaju da ga taj dobavljac nema, ustanova ne sme da ga kupi odobilo koga drugog.
    2. Jeste, ima Clexana, dobavljac mu je isto Farmalogist, ali cena je skoro duplo veca u odnosu na Fraxiparin. A svakoj ustanovi RFZO na godisnjem nivou da odredjen iznos novca za koji oni procene da je dovoljan (a uglavnom ni blizu nije), i vi morate da se uklopite i kupite za te pare sve sto vam je potrebno. E sad pogadjate, nema se bas uvek novca za Clexan.
    3. Privatne apoteke mogu da kupe lekove od bilo kog dobavljaca i ne susrecu se sa ovim problemima, to je razlog zasto Fraxiparina ima u apotekama.
  • Milica

    31.10.2018 07:28
    Krivicna
    Ovakav odnos prema zdravlju je za krivicnu odgovornost. Kada odgovorno lice ne nabavlja lekove potrebne domu zdravlja a gradjani zbog toga trpe,to se zove ugrozavanje zdravlja ljudi. Posto znamo da direktor vodi vise racuna o svom skupom dzipu nego o zdravlju gradjana i uposlenima u domu zdravlja nije ni cudno sto je stanje takvo kako pise 021.
  • Nema da nema

    31.10.2018 00:09
    moz' samo da nestane
    Pa nije Fraxiparin jedini lek, postoji i Clexane koji se koristi u Nemackoj npr za isti svrhu... Cak i da se pristupi problematici sa najboljom voljom, bez ikakve zadnje misli, sto je u ovoj zemlji tesko, opet je tesko zamisliti da jedna zdravstvena ustanova na nivou cele drzave da takav monopol jednoj firmi za jedan tako vazan lek( bukvalno svi postoperativni pacijenti koji leze moraju da ga primaju) bez odgovarajuce zamene i pripremljenog backupa. Ne mogu to da razumem. Ponavljam da pristupam problematici iz ugla da nije u pitanju neciji tal i ugradjivanje, nego samo javasluk i pristup "kako cemo? Lako cemo". Katastrofa od drzave! Ne moze da nema i da niko nije kriv! Kako??? A ima ga u apotekama.
  • XY

    30.10.2018 22:17
    Xy
    Uzimajuci u obzir da sam odgovorno lice za nabavku lekova u jednoj zdravstvenoj ustanovi, mogu da zakljucim sledece:
    1. Istina je da je Farmalogist ove godine imao nekoliko puta krace prekide u snabdevanju ustanova Fraxiparinom, ali to je trajalo po nedelju/dve dana najvise.
    2. RFZO Vam ne odgovara na pitanja zato sto su vec odavno trebali da zavrse centralnu javnu nabavku za lekove sa B i D liste lekova, a to nisu uradili. Ovo se moze proveriti na sajtu rfzo-a, u delu
    centralne javne nabavke. Iako je otvaranje tendera bilo 10. septembra, odluka je doneta tek 19. oktobra. Sad cekamo da istekne rok zalbe, pa da RFZO potpise ugovore sa dobavljacima, pa tek onda ustanove mogu pristupiti zakljucenjima ugovora. Inace ovo odugovlacenje ne bi bilo problem da sve zdravstvene ustanove nisu dobile instrukciju od fonda krajem avgusta, da obezbede lekove po starom tenderu zakljucno sa krajem oktobra. Kraj oktobra je tu, a nov tender ni na vidiku.Znaci ako je DZ Novi Sad po starom ugovoru potrosio Fraxiparin, sto je vrlo moguce, oni sada ni ne mogu da naruce lek zato sto fond odugovlaci sa zavrsetkom tendera. Ocekujte u narednom periodu nestasice i drugih lekova, jer fond ocigledno ima pametnija posla od zavrsetka vrlo bitnog tendera od koga zavisi snabdevanje lekovima svih zdravstvenih ustanova u Srbiji.
  • Mirko

    30.10.2018 20:09
    laganje laganje i laganje
    Stalno slusamo lazi iz zdravstva, nikada niko zbog toga nije odgovarao,podneo ostavku ili suspendovan. Kako nakon ovakvih lazi da vam verujemo za vakcine , doniranje organa ,krvnu plazmu .... .
  • zdravlje

    30.10.2018 18:10
    Cini mi se da fraxiparin nije jedina ampula koje nema u domu zdravlja, fali njima jos puno, puno toga, a pacijenti sve moraju da kupuju sami.Nema injekcija protiv bolova, masti za previjanje opekotina, rastvora za ispiranje rana...
  • MJ

    30.10.2018 18:03
    Ocekivan odgovor.
    Cinjenica je ds Fraxiparina i dalje nema u Domu zdravlja i da se snalazi kako ko moze i ume.
  • Nataša

    30.10.2018 17:37
    A i u domovi zdravlja prodaju apotekama količine koje dobiju, a od pacijenata traže da donesu Fraksiparin, a i da sami sebi ubrizgaju ( ili neko od porodice ako su stariji ljudi).
    A da naglasim da je prošle godine bila nestašica Sinkuma i da se nabavljao u inostranstvu...
  • Evo, već povraćam

    30.10.2018 15:53
    Mora da je po izjavama
    Meni to liči da neko namešta drugog dobavljača lekova.
    Svog.
    Onog koji dobro plaća.
    Pa da bi se to obavilo, desi se neverovatno duga procedura naplate.
    Pa kad ovi zategnu sa isporukom - Eno ih, držte ih, nisu poslovni!
    Imam ja nekog boljeg.

    Gadarija vlasti je uvek iza nefunkcionalnog sistema.

    Odnosno, da budemo pošteni, uvek je to jedan čovek, najviše dva.
    Kada je troje - već se posvađaju oko deobe. Nećemo sad o carinskoj komisiji.

    Neka dokažu da nisam u pravu.

    Ali, to bi onda već bila transparentnost i podaci od javnog značaja.

    A ovi se nisu zaklinjali u to, kad su tražili da budu izabrani, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna